Løpeteknikk

Løpeteknikk er viktig for å unngå skader.

Flere og flere forsøker å  bedre løpeteknikken i håp om å unngå skader og for å bli en raskere løper.  Så hvordan skal du gå frem for å finne en teknikk som passer deg og hjelper deg til å bli en bedre og skadefri løper?

Din løpemekanikk bestemmes av styrken og fleksibiliteten til visse muskler og hvordan kroppen din er bygget. Her er noen grunnleggende retningslinjer for å hjelpe deg med å opprettholde riktig løpeteknikk på hvilket som helst terreng.

Oppretthold et kort og raskt steg. Ikke prøv å forlenge stegne, unngå å strekke  frem foten din, dette kan føre til overbelastning i steget.
Hold kneet i bøyd. Pass på at foten din strekker seg under kneet, ikke foran kneet, som nevnt ovenfor kan dette føre til skade. Dersom du ikke løper til daglig og på et høyt nivå spiller det ikke så stor rolle om hælen eller forfoten treffer bakken først, så lenge foten ikke er foran kneet. Dette er spesielt viktig når du kjører nedoverbakke. Selv om det er best å lande lengre frem på foten vil ikke det gi noe resultat dersom det ikke blir en naturlig bevegelse for deg og foten ender opp med å komme foran kneet.
Skyv opp og frem. Fokus skal ligge på å skyve opp og ned i bakken bak deg.
Se på albuene dine. Hold albuene bøyd 90 grader eller mindre.
Slapp av hendene dine. Hold hendene løs og under brystet. Pass på at hendene ikke krysser midtlinjen. Vær forsiktig med dette når du bærer noe som en musikkspiller eller en hundebånd. Bytt gjerne til den andre handen halvveis gjennom treningen hvis det er mulig.
Jobb med kjernen din. Når du begynner å løpe, er det også en god ide å begynne å jobbe med kjernestyrken din, spesielt dine magemusklene. En sterk kjerne gjør det lettere å holde seg oppreist,  selv når du blir sliten, unngå å lene deg for langt fra hoften din. Brystet og og hoftene skal frem og skuldrene skal være avslappet og en smule bakoverlent.

Nedenfor kan dere se en video som illustrerer riktig teknikk.