Nordmann løp tidenes raskeste maraton av en europeer

Sondre Nordstad Moen gjennomførte en fantastisk bragd på søndag for noen dager siden da han løp den raskeste maraton noensinne gjennomført av en europeer!

Først av alt er det bare å gratulere: denne bragden er så kolossal at det egentlig finnes lite å sammenligne den med i norsk friidrettshistorie. En maraton, som jo som kjent er på 42 kilometer, er så lang og krevende at de som aldri har prøvd det knapt kan forstå hvilken prestasjon dette er.

Så: vi gratulerer igjen!

Tiden: 2.05.48

Praktløpet ble gjennomført i Japan i løpet Fukuoka Maraton, og Nordstad Moen fullførte altså på fantastiske 2.05.48. Det betyr at han sprang hver halvmaraton på bare litt over én time, og dette er et tempo som man knapt kan fatte. Ja, det har blitt løpt fortere tidligere, men her er det ingen tvil om at vi har en liten edelsten i norsk idrett.

Sondre Nordstad Moen maraton

Sondre Nordstad Moen krysser mållinjen etter et maratonløp som ingen europeer noen gang tidligere har matchet tidsmessig!

Til sommeren er det EM, og med en slik tid under beltet er det ingen tvil om at konkurrentene nok har fått øynene opp for den talentfulle 26-åringen.

Til alt overmål deltok også tidligere verdensmester og OL-vinner Stephen Kiprotich i løpet, men heller ikke han kunne stille opp mot Norstad Moen.

20 km/t!

Det er mange her til lands som liker å løpe og det er utvilsomt mange som har brukt mange timer på en tredemølle. Bare for å illustrere tempoet som Nordstad Moen løp i: Det tilsvarer altså gjennomsnittlig 20 kilometer i timen – akkurat! Dette igjen betyr at han løp i en hastighet på 3 min/km i vanvittige 42 kilometer.

Sett tredemøllen din på 20 km/t og du vil oppdage hvor latterlig raskt dette er. De aller fleste vil kun klare å holde en slik fart i noen få hundre meter tipper vi!

Henrik Ingebrigtsen, en norske mellomdistanseløperen, var naturligvis ekstremt imponert over løpet og kommenterte følgende:

– Helt sykt. Det er ufattelig fort. Det viser at hardt arbeid over tid gir resultater. Sondre, som har hatt noen vanskelige år med skader og operasjoner, det er ingen andre jeg unner dette mer.